Віктор Корсак: «Бізнес – це не просто гроші, це спосіб життя»

Один з найбільших залів Музей Сучасного Українського Мистецтва Корсаків зібрав понад сто людей, які прийшли сюди не тільки доторкнутися до прекрасного, а й поспілкуватися з успішним бізнесменом, меценатом та головою правління групи компаній VolWest Group Віктор Корсак.

Про те, як розбудувати мультибрендову корпорацію, говорили в рамках освітньо-культурного проекту “Школа свідомого громадянина”. Віктор Корсак щиро та відкрито ділився життєвими історіями, давав цінні поради, відповів на усі запитання учасників заходу та навіть провів міні-лекцію з ведення бізнесу.

До «VolWest Group» входить 17 успішних бізнесів, серед яких – мережа супермаркетів «Наш край», супермаркети «SPAR», спортивно-розважальний комплекс «Адреналін Сіті», Музей сучасного мистецтва Корсаків. Частина стартапів, які запустив Віктор Корсак, успішно працює за межами Волинської області.

Серед висловлених спікером думок «Таблоїд Волині» обрав ті, які допоможуть майбутнім або теперішнім стартаперам.

► Бізнес – це не просто гроші, це спосіб життя. По-перше, треба мати здібності і задатки, по-друге − розрив між потребами і можливостями, тобто, ти щось хочеш, але того не маєш. Дефіцит ресурсів – основа будь-якого розвитку. По-третє, потрібно мати надлишок ресурсів.

► Дуже цікаве питання: де брати ідею? Є поняття «інсайту» і маса теорій, де він береться. На моє переконання – це конвергенція знань і досвіду. До мене дуже часто такі «прозріння» приходять у момент, коли я прокидаюсь.

► Наша невизначеність – об’єктивна, а всі ризики – суб’єктивні. Джон Нейман визначає три види невизначеності: комбінаторну, стохастичну, стратегічну.

• Комбінаторна – це коли є багато варіантів розвитку ситуації. На мою думку, щоб нівелювати таку невизначеність, треба багато читати, дивитися, що навколо відбувається, хто це вже проходив.
• Стохастична невизначеність – це коли щось може відбутися рандомно. Щоб її нівелювати, треба накопичувати досвід і не боятися помилятися. Всі падали, питання в тому, наскільки швидко ти встанеш і наскільки готовий підніматися.
• Стратегічна невизначеність полягає у наявності вищої сили, яка щось визначає у вашому житті, типу карми. На мою думку, щоб її нівелювати, треба робити хороші справи.

► Коли займаєтесь тим, що вам подобається, ви весь час в ресурсному стані, і тоді ваші знання і досвід працюють ефективно.

► У Стіва Джобса є хороші слова: «Я працював би з людьми, до яких я б пішов на роботу та хотів разом відпочивати». Це принципово. У людей з різними цінностями бізнесу не буде.

Бажано, щоб у працівників були різні компетенції: хтось інженер, хтось маркетолог, хтось виробничий. Тоді у вас буде збалансована команда.

► Є два напрямки створення продукту: робити його унікальним або дешевим.

► Поговоримо про кількість споживачів і любов до цього продукту. Якщо буде багато споживачів із невеликою любов’ю – це один шлях. Коли любов велика, а споживачів дуже мало – це інший шлях, правильний. Треба заходити на маленький ринок, про який ніхто не знає, але щоб ваш продукт був найкращим, щоб його дуже любили.

► Продукт має бути простим, а якщо він складний, то ви одразу маєте дати знання про нього. Споживач себе дуже некомфортно почуває, якщо він не може користуватися продуктом, а вчитися він не надто хоче. Тоді товар чи послугу не купують.

► Гроші заробляють тільки монополісти. Треба заходити на маленький ринок, але стати там монополістом.

► Інвесторів цікавить, чи реально людина лідер, чи одержима своїм продуктом, чи сфокусована, чи комунікабельна. Важливо, щоб стартап вирішував якусь проблему, мав суттєву перевагу над конкурентом, сильну команду, приносив прибуток. Гроші ми вкладаємо не в ідею, не в продукт, а в людей, які готові його зробити, виростити.

Окрім бізнесових лайфхаків, Віктор Іванович розповів, як виникла ідея створення такого масштабного мистецького осередку. Адже луцький музей виконує місію справді національного характеру: відкриває сучасне українське мистецтво для усього світу!

Традиційно за найкраще запитання наприкінці заходу спікер подарував книгу. Власницею супермотиваційного бестселера стала лучанка, яка, перш ніж поцікавитися у Віктора Корсака, чого в його житті було більше – правильних чи невдалих рішень, сказала, що дуже хоче цю книгу. Віктор Корсак вручив заслужений подарунок і підкреслив «Головне хотіти!».

За матеріалами volyn.tabloyid.com