У МСУМКу показали “Античні коди України…”

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулося відкриття проекту Володимира та Тетяни Бахтових «Античні коди України. Сакральні реконструкції».

Художній проект Бахтових спрямований на осмислення духовного простору античної цивілізації, яка існувала на теренах Північного Причорномор’я (Ольвія, Тіра, Херсонес). В контексті сучасності подружжя художників актуалізують цінності античної цивілізації, які заклали основи європейського світу.

Художній простір робіт Бахтових знайомить глядачів з геліографією – авторським методом що полягає у просторовому малюванні вогнем зруйнованих архітектурних об’єктів при фотофіксації цього процесі на тривалій витримці.

Інший вектор творчих пошуків митців – «terra-театр», тобто «земляний театр». Володимир і Тетяна ніби ліплять живі скульптури із волонтерів, які приймають участь у зйомках. Змочений у воді з глиною одяг приймає «скульптурний» вигляд. Дії, закарбовані на знімках, фрагментарно відображують ідеї та історію античного світу. Зображення, що балансують на межі фантастики та реалізму, ніби запрошують глядача до співучасті та залученості у сюжет.

Володимир Бахтов – Заслужений художник України, фотограф, винахідник техніки геліографії, член Міжнародної асоціації «Сузір’я графіків» – розпочав розповідь зі слів: «Ми, художники, маємо великий привілей – бути вільними. Ця свобода полягає в тому, що ми можемо обрати той образ життя і той Світ, який нас цікавить. Ба більше, ми можемо створити свій власний, повірити в нього і зробити проекти на тему цього Світу. Я думаю, що ця виставка є прикладом штучно створеного світу, який замикається на нас, як художниках, але він і відкритий для всіх. Тому що ми двадцять років демонструємо ці виставки не лише в Україні, а й в Німеччині, Греції, Польщі, Італії, Росії».