У Музеї Корсаків відбулась презентація виставкового проекту LYSISTRATA

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків всередині грудня відбулась неординарна презентація виставкового проекту LYSISTRATA Ніни Мурашкіної.

У своєму творчому доробку мисткиня розповідає історії про жінок, розкриваючи теми тілесності, флірту, кохання та жорстокості, любові та насильства. У проектах художниці є автопортрети, оточені середньовічними мотивами, а міфологічне проходить обробку персонального осмислення й досвіду. Говорячи про інтонацію своїх робіт, Мурашкіна зауважує важливу роль іронії у поєднанні з тонкою естетикою.

Окрім живописних робіт «Лісістрата» включає композиції з чорних силуетів. Вирізані ножем, вони додають у проект елемент первісного й народного. Подібно до графічних малюнків на стінах печер або тіней біля вогнища, силуети нагадують про окрему реальність, яка є фіктивною, але несе в собі величезний міфологічний імпульс. Дистанція між печерою Платона і сучасними медіа, які створюють альтернативну реальність, звужується. Межа між художнім і реальним розмита. Про це, зокрема, свідчать цілком реальні сексуальні страйки XXI століття. Про це розповідає «Лісістрата» Мурашкіної. Колись вигадані Арістофаном жінки, які зупиняють воєнні походи, сьогодні звершують свої подвиги.

До слова, Лісістрата — героїня комедії Арістофана, яка проголошує сексуальний страйк проти війни між Афінами і Спартою. На тлі Акрополя вона закликає до боротьби за мир через відмову від сексуальних стосунків з чоловіками. За сюжетом давньогрецької п’єси чоловіки врешті складають зброю. У світ повертаються мир і любов.

З вітальним словом до присутніх звернулася керуючий партнер МСУМК Леся Корсак, а також вона подякувала художниці за цікаву співпрацю.

Довідково: Ніна Мурашкіна народилася у місті Донецьку, у родині інженерів. Контраст між сірою буденністю шахтарського міста на зламі епох та екзальтованим родинним оточенням залишив свій відбиток у свідомості майбутньої художниці.

Наразі Ніна Мурашкіна є однією з найвідоміших сучасних українських художниць в Україні і світі. Її роботи експонуються з 1999 року. Ніна Мурашкіна є учасницею великої кількості виставок в Україні та за кордоном. Твори знаходяться у приватних колекціях України, Австрії, Польщі, Росії, США, Франції, Японії, Німеччини, Канади, Іспанії, Італії, Чехії, Бельгії, Китаю.