«ЯК СТАТИ ІМЕНЕМ»: У МУЗЕЇ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО МИСТЕЦТВА КОРСАКІВ ПРЕЗЕНТУВАЛИ МОНОГРАФІЮ

У Музеї Корсаків відбулася презентація колективної монографії «Як стати іменем», яка створена в рамках виставкового проєкту «Імена твої, Україно».

Презентували книгу в дуже символічний день – 24 серпня, у День Незалежності України й день народження МСУМКу.

Подискутувати про книгу прийшло чимало лучан і гостей міста, а розповідали про монографію головний редактор, фундатор Музею Корсаків Віктор Корсак, директорка волинської філії Комп’ютерної академії ШАГ Інна Кондратюк та заслужений художник України Петро Антип.

Модераторка, директорка бізнес-академії РМВА Тетяна Репницька розповіла присутнім, що монографія «Як стати іменем» – це трактат про те, як придбати квиток у вічність, вписавши своє ім’я в історію.

«Ця книга – унікальна за змістом, адже автори спробували в тезисній формі дати алгоритм для розвитку кожної людини, яка хоче досягнути в житті чогось великого та стати іменем в історії України і світу. Монографія унікальна й за формою: у неї включили роботи 150 авторів, а також їхні думки», – зазначила Тетяна Репницька.

У книзі є розповіді людей, багато з яких вже стали «іменами». Монографія «Як стати іменем» підійде тим, хто хоче зробити щось вагоме у житті і допомагає іншим, любить історію України і дбає про ідентичність українців.

Віктор Корсак розповів присутнім, чому вирішив створити таку книгу. Насправді ідея з’явилася несподівано, під час підготовки виставки «Імена твої, Україно».

Кожного художника попросили дати рефлексію на свою роботу. І коли готували каталог, Віктор Іванович зрозумів, що з цього вийде щось набагато більше і важливіше. Так і з’явилася колективна монографія.

Цікаво, що в книзі «Як стати іменем» багато говорять про психологію і пояснюють читачеві фундаментальні речі простою мовою. Зокрема, розповідають про науку акмеологію і три типи інтелекту, які допоможуть особистості знайти себе і досягти омріяної вершини.

«Акмеологія вивчає людину: як бути дитиною чи підлітком, як жити в похилому віці, як потрапити на вершину і як себе там поводити. І в цій науці є кілька фундаментальних речей. Щоб стати професіоналом в якісь сфері й досягати вершин, людина має розвивати три інтелекти: галузевий, психологічний і естетичний. Відсутність якогось із них дуже сповільнює розвиток і ми не можемо досягнути чогось великого», – пояснив Віктор Корсак.

За його словами, в монографії тезисно розповідають, як розвивати кожен із цих інтелектів:

«Щоб чогось досягнути, треба бути унікальним. У цій книзі ми показали, як треба вчитися. І пояснили, як зупинитися й розвернутися, якщо ти йдеш не туди».

Автори книги розповіли і про потенціал, який є у кожному з нас, психологічну компетентність. Без цих речей особистість не може розвиватися і чогось досягати.

«Себе треба оцінювати з одного боку реалістично, а з іншого – розуміти, ким ти можеш стати в ціннісному та професійному аспектах. Якщо думати про щось фантастичне, то є шанс, що ти цього досягнеш», – зауважив головний редактор монографії.

З книги читач може дізнатися і про те, як розвивати естетичний інтелект і чому геніальними людьми не народжуються.

«Геніями не народжуються. Основна річ для досягнення цілі – це одержимість, без неї не буде геніальності. Без одержимості вам ніколи не досягнути чогось великого», – зазначив Віктор Корсак.

За його словами, все в житті розвивається стохастично-детерміновано (випадково і водночас за певними алгоритмами, – ред.). І автори монографії вирішили, що стохастичність потрібно створювати штучно, якщо людина хоче чогось досягнути. Потрібно створювати для себе проблеми, бо це дає особистості можливість для розвитку.

Інна Кондратюк, топменеджерка компанії VolWest Group і психолог-практик за освітою, своєю чергою розповіла, що робити, аби розвивати саме психологічний інтелект. За її словами, психологічний інтелект – це в першу чергу розуміння себе, оточуючих, аналізування і регуляція своєї поведінки. Інструментом розвитку психологічного інтелекту може бути ніщо інше як образ – візуальний (мистецтво, картини), образ вербальний (слово).

Інна Кондратюк вважає, що розуміти себе, світ та інших людей можна за допомогою мистецтва. Це найсильніший інструмент. Також допоможе комунікація з людьми, знання своєї історії та традицій. Не менш важливу роль грають різні життєві ситуації.

«Ми ніколи не дізнаємось, хто ми, поки не опинимось у певній ситуації і не приймемо певне рішення на основі того, які цінності нами керують. Все залежить від внутрішньої мотивації людини. Це основа основ і вершина самосвідомості», – підсумувала Інна Кондратюк.