Чому варто дитину записати в Малу академію сучасного мистецтва

На базі Музею сучасного українського мистецтва Корсаків вже у вересні  стартує Мала академія сучасного мистецтва. Хто і кого там навчатимуть, а також про основні напрямки навчання розповідає Богдан Мисюга, викладач Львівської національної академії мистецтв 

– Пане Богдане, Мала Академія сучасного мистецтва.. Чому саме вона, а не традиційна художня школа, де вчать малювати яблука, кола і дерева?

– Стара метода давно себе вижила і до сих пір лежить на світоглядній системі соціалістичного реалізму. Вона відштовхує талановитих дітей від  творчості. Стара школа вчить творити ілюзію життя без глибокого розуміння теорії художньої форми, а ми навчаємо розуміти витоки мистецтва і формувати свою художню мову.  Завдяки Корсакам у Луцьку зараз найкраща колекція сучасного мистецтва в Україні. Але ці твори мало хто розуміє – бо немає культури сприйняття сучасного мистецтва. Нова дитяча академія має також завдання формувати новий смак – близький до сучасності.

– У чому полягає інноваційність навчання за західними методиками?

– Ця методика інноваційна тільки для нас, ну хіба ще для росіян і білорусів. За подібною методикою працюють дитячі художні заклади Європи ще від 1950-х років. Пишучи програму малої академії сучасного мистецтва я взяв за основу теоретичні праці українських авангардистів: В.Кандинського, К.Малєвича та Олександра Богомазова. Ці методики вчать передавати засобами мистецтва свої відчуття, інколи навіть не зображаючи предметів. В основі інноваційних методик – еволюція ставлення людини до сучасності, де є місце і колажу і інсталяції і відео-арту.

– Скільки у навчальній групі буде діток? Можливе вікове розмежування: від 6 до 9 років, 10-12 років?

Набираємо із 12 років, але якшо будуть діти 11, або 13-14 – років – їх ніхто не вижене. Просто можуть бути проблеми в адекватному сприйнятті матеріалу. Крім того повна програма школи 5 років, і хтось зі старших може не встигнути її пройти до вступу в дорослу Академію.

– Пане Богдане, хто будуть викладачі? Чим вони вирізняються від вчителів уроків «Образотворчого мистецта» у звичайній школі та викладачів студій, художніх шкіл?

– Викладачами будуть молоді випускники Львівської академії мистецтв, котрі мають досвід роботи з дітьми. Їх перевага – відсутність стереотипів і рабського ставлення до державних програм. Молоді люди в стані перетравити нові методики. Крім того – вони ще самі розвиваються і роль “граючого тренера” для цього дуже підходить.

– Скільки часу триватиме навчання і його періодичність? 2-3 рази на тиждень, у вихідні дні? Скільки загалом місяців чи років, щоб набути необхідних навиків?

– Навчатимуть 3 години в день і спочатку 3 рази на тиждень. Далі перейдуть за бажанням на 4 годинний день і 4 дні. Четвертий вихідний плануємо віддати музиці чи танцям, бо без музики і просторового ритму неможливе навчання сучасного мистецтва.

– Фарби, полотна, фартушки та необхідне приладдя для різноманітних технік входять в оплату і, до речі, яка вартість навчання?

Всі матеріали входитимуть у вартість. А вартість місячного навчання для особи коштуватиме 1600 грн.

– Чому саме навчатимуть в Малій Академії сучасного мистецтва? Які програми, детальніше про них?

Навчатимуть чотирьох предметів: графічний образ, кольорознавство і техніки малярства, час і простір, історія художньої форми ( історія національних художніх  традицій у мистецтві, історія стилів, семіотика, це все у комплексі із теорією музики та театру).

Особливість новітніх програм у тому, що діти вивчатимуть художні навики разом із історією еволюції художніх засобів: від примітивних форм підсвідомих відчуттів найдавнішого мистецтва – аж до віртуальних конструкцій в інтернеті та сучасному просторі. В Україні така програма аналогів немає, проте у світі – саме так зараз в основному і працюють із талановитими дітьми.

– Чому варто дитині вчитися малювати, творити, що це дає?

Навчання у нашій школі буде спрямоване на розвиток емоційного інтелекту. Програма створена так, щоб дитина уміла легко відчитувати та творити візуальні та звукові знаки в природі та житті. Це розвиває адекватне ставлення до сучасних змін. Такі діти легко сприйматимуть просторові науки графічного дизайну, архітектури, театру. Найважливіше те, що вони розумітимуть сучасне мистецтво, а отже знатимуть про зміни у суспільстві швидше за всіх.

ДЛЯ ЗАПИСУ В МАЛУ АКАДЕМІЮ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА ТЕЛЕФОНУЙТЕ 066 920 88 51