«Дифузія», яка змінюватиме Україну та українців

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків презентує унікальний проєкт «Дифузія».

«Космос Емми Андієвської», «Метафоричний реалізм Миколи Кумановського» та «Констеляція» — три основні експозиції, які уже найближчим часом вирушать у всесвітню подорож, маючи на меті продемонструвати талановитість та творчий потенціал української нації всьому світу.

Чому саме ці експозиції відправляє МСУМК у кругосвітню подорож?

Емма Андієвська — велика українка, яка створила унікальний власний світ поетичних та художніх образів у високо індивідуальній манері, Микола Кумановський — один із найяскравіших митців України, засновник метафоричного реалізму,  який  мав не тільки власний стиль, а й особисту філософію, як у житті, так і в мистецтві, «Констеляція» — сузір’я провідних українських художників світового рівня, які демонструють різновекторність пошуків та здобутків сучасного українського мистецтва.

Ініціатор та організатор цього грандіозного культурно-мистецького проєкту — Музей сучасного українського мистецтва Корсаків (МСУМК), що в Луцьку.

Як зазначає керівний партнер Музею Корсаків Леся Корсак, інновація проєкту полягає в тому, що вперше за роки Незалежності організовується серія гостьових виставок, які системно будуть популяризувати сучасне українське мистецтво як в Україні, так і за її межами. З її слів, цей задум приурочується до тридцятиріччя Незалежності України і передбачає проведення тридцяти виставок у тридцяти різних містах нашої країни та за кордоном.

 «Серед основних цілей «Дифузії» зростання доступності сучасного національного мистецтва для кожного жителя України, а також збільшення аудиторії його поціновувачів у нашій державі та за її межами. Крім того, завдяки цьому проєкту відбуватиметься сприяння розвитку мистецтва у різних регіонах України та посилення взаємодії між музейними інституціями й досягнення синергетичного ефекту від співпраці, задля інтенсифікації розвитку культури української нації», — наголошують керівник проєкту Олена Наїдко та його куратор Віктор Корсак.

Стартує «Дифузія» в Івано-Франківську: вже 4 лютого Музей мистецтв Прикарпаття зустрічатиме виставку «Космос Емми Андієвської», де буде представлено три десятки картин цієї талановитої мисткині. До слова, пані Емма, яка десятки років живе в Мюнхені, особисто передала родині Корсаків велику кількість своїх творів, з єдиною метою — щоб вони повернулися в Україну та були доступні українцям.

21 лютого презентація експозиції «Метафоричний реалізм Миколи Кумановського» відбудеться у Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького.

До слова, під час відкриття кожної з виставок МСУМК залишатиме на довічне користування стороні, що приймає, одну з робіт автора, який експонується. Це дозволить розширити фонди інституції та відродити традицію міжмузейної співпраці.

Отже, запрошуємо вас на презентацію проєкту у вашому місті та будемо щиро вдячні за висвітлення інформації у ваших виданнях. Переконані, що разом ми зможемо забезпечити розвиток національної культури, стимулювати процес українізації України та позбутися комплексу меншовартості у сучасному світовому мистецтві.